Jesteś tutaj

Wpływ na zdrowie

Syndrom turbin wiatrowych - wyssany z palca ???

Relacje osób mieszkających w pobliżu wiatraków nagrane podczas konferencji "Cała prawda o wiatrakach", która odbyła się w Gołdapi 10 listopada 2012 roku.

Syndrom Turbin Wiatrowych

Książka „Syndrom Turbin Wiatrowych” z 2009 roku, autorstwa dr Niny Pierpont jest raportem z badań naukowych przeprowadzonych na reprezentatywnej grupie osób zamieszkujących bezpośrednie sąsiedztwo elektrowni wiatrowych. Chociaż w Polsce nie ma wyodrębnionej jednostki chorobowej „syndrom turbin wiatrowych”, co często podkreślają zwolennicy wiatraków, to przedstawionych tu wyników badań nikt nie kwestionował.

SANEPID potwierdził negatywny wpływ elektrowni wiatrowych na zdrowie

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Elblągu w odpowiedzi na zapytanie o wpływ wiatraków na zdrowie ludzi przygotował wyczerpującą odpowiedź, którą przedstawiamy poniżej. W tym oficjalnym pismie SANEPID przedstawił listę schorzeń wywoływanych przez długotrwałę przebywanie (zamieszkiwanie) w pobliżu wiatraków. Pierwsze objawy to: zaburzenia nastroju, migreny, depresja, agresywność, irytacja, zaburzenia równowagi, uporczywe infekcje narządów oddechowych. Wieloletnie mieszkanie w sąsiedztwie wiatraków jest źródłem poważniejszych schorzeń takich jak: patologie kardiologiczne, padaczka, bóle kręgosłupa, patologie neurologiczne, wrzody żołądka i dwunastnicy, zespół jelita nadwrażliwego, patologie neuropsychiatryczne i inne.

Wpływ elektrowni wiatrowych na zdrowie ludzi

Wykład neurochirurga, prof. dr. hab. n. med. Jerzego Jurkiewicza, prezesa Towarzystwa Lekarskiego Warszawskiego na temat wpływu elektrowni wiatrowych na zdrowie człowieka.